Montpelier Sugar Factory
Historie
Tento cukrovar je výborným příkladem muscavado cukrovaru konce 19. století s reputací jednoho z nejlepších v Karibiku v 90. létech 19. století.
Velký horizontální parní stroj s obrovským setrvačníkem stále září žlutou a zelenou. Parní stroj vyrobila v roce 1890 firma McOnie, Harvie & Co z Glasgow.
Jsou tu další dva parní stroje, vysokorychlostní používaný k řezání cukrové třtiny před drcením a malý s masivními tlakoměry pro čerpání vody do kotle. Kolem roku 1945 společnost Antigua Distillery Ltd převzala Montpelier, Lynchovu, Colebrookovu, Brownovu, Walrondovu, Harmanovu a Hopeho plantáže. Důvodem pro koupi byla výrobna melasy pro jejich lihovar ostrově Rat.
V roce 1952 byl přivezen z Barbadosu velký mostový jeřáb. Posledním managerem byl Francis Nunes. Zastával funkci od listopadu 1946 do ledna 1955. Továrna zavřeli v sezóně 1954 pro problémy s dělniky. Posledním plantážníkem žijícím na statku byl "Tank" Maginley, který pak v důchodu žil jako host v Kensington Hotelu v St John.
V blízkosti je soukromý hřbitov rodiny Harmanovi. Je to pohřben Samuel Harman (zemřel v roce 1759) a další Samuel Harman (zemřel 1767). Oba doprovázejí jejich manželky (Podrobnosti naleznete v muzejní databázi).
Na dohled cukrovaru je věž starého větrného mlýna, ze které je dnes vodojem.