Hill's Liguere, Jindřichův Hradec
Rumové etikety
Mé láhve plné rumu
Historie
Historie rodinné likérky Hill's
Historie rodinné likérky Hill's Liquere začala v r. 1920, kdy pan Albín Hill založil likérku a destillérii Hill's v Brušperku u Ostravy. Ta za první republiky dobře prosperovala, ale při znárodnění bohužel zanikla. Radomil Hill, syn Albína Hilla, vzpomíná na první podnikatelské kroky svého otce takto: "Tatínek se naučil vyrábět likéry od jednoho Žida v Opavě, jméno si nepamatuji, nějaký čas u něj pracoval a potom si založil nejprve velkoobchod s vínem, a pak vlastní likérku s destillérií."
Dnes jsou Radomil Hill se synem Ing. Radomilem Hillem, dcerou Ing. Ilonou Musialovou-Hillovou a vnukem Tomášem Hillem hlavními nositeli tradice rodinné firmy Hill's Liquere. Rodinná likérka Hill's Liquere, to jsou tři likérnické provozovny, první v Brušperku u Ostravy, druhá ve Valašském Meziříčí a třetí v J. Hradci. U všech provozoven jsou otevřeny značkové prodejny lihovin, v nichž lze nakoupit lihové nápoje jak pro vlastní potřebu, tak pro obchod, velkoobchod či restauraci.
Dnes už je pohoda, ale nový začátek nebyl lehký. V r. 1990 si Radomil Hill požádal o navrácení znárodněných likérek. Byl jedním z mála lidí, již se dožili toho, že přebírali živnost do stejných rukou, z nichž jim byla v únoru 1948 odebrána. "Musel jsem si obstarat strašně moc razítek," říká likérník par excellence, Radomil Hill, "tenkrát ještě ani neexistoval živnostenský zákon, nikdo nevěděl, jestli vůbec mohu likéry vyrábět..., ale nakonec mi to dali."
Nejprve uvedl do provozu malou výrobnu likérů v J. Hradci. Nechal vyrobit 50 dubových sudů, v nichž se lihovým nápojům daří podstatně lépe než ve skle či nerezu. Dal přednost tradiční výrobě v dřevěných sudech, třebaže věděl, že skrze dřevo se alkohol mírně odpařuje, takže při výrobě vznikají ztráty. "Dřevo je dřevo, ve skle likér nikdy tak dobře neuzraje, a já zásadně dávám přednost kvalitě," zmiňuje se Radomil Hill, "a že se nějaký alkohol odpaří, tomu říkám andělská daň."
A jak začínali v likérce Hill's Liquere s odbytem? Žádné písemné nabídky, žádné inzeráty, naložili plné auto láhvového zboží, a objížděli blízká i vzdálenější města nebo vesnice. V každém městě nebo vesnici vykonali jednu obchodní návštěvu v některé hospodě či restauraci, a hospodští či restauratéři z okolí, ti už si našli cestu do firmy Hill's Liquere sami. "Když se to potom rozběhlo, prodávaly se tisíce litrů",usmívá se Radomil Hill.
Každá likérnická výroba má svá mystéria, jimiž jsou recepty na výrobu likérů, lihovin a destilátů. Na první pohled je vše jednoduché, vezme se líh ze Selika, láhve z Usobrna u Boskovic, koření z různých zemí, puškvorec dokonce z vlastního sběru. Ale tak jednoduché to není. Recepty, základ likérnictví, je třeba vymyslet, objevit ve staré literatuře, zdědit nebo koupit. Za první republiky přišel jeden likérnický recept na nějakých 20 tis. korun, pro srovnání, rodinný domek stál tehdy pouze třikrát tolik.
V nových začátcích, v r. 1990, vyráběla likérka Hill's Liquere 5 druhů lihovin, rum, vodku, peprmintku, Radigast a kokosový likér. O dva roky později, v r. 1992, vyráběla již 52 druhů lihovin - likérů a destilátů. A v současnosti, v r. 1999, vyrábí celkem 95 druhů lihovin, z nichž některé pouze pro určitá města či místa. Speciálně pro město Tábor vyrábí Husitskou sílu, pro obec Ořech u Prahy vyrábí Ořechovku a pro Pichlův dům v Bechyni zase Pichlovo tajemství.
Pro firmu Hill's Liquere se stala trefou do černého především vysoká kvalita všech výrobků. To se samozřejmě týká také proslaveného absintu, oblíbeného nápoje pařížské bohémy konce 19. stul. Ten se pod značkou Hill's Absinth vyváží hlavně do Anglie, USA a Německa, a je dodáván také tuzemským odběratelům. Ačkoliv výroba absintu byla v některých zemích Evropy na začátku století zakázána, kvůli obsahu látky zvané thujon, Hill's Absinth vyhovuje veškerým normám pro vývoz do EU.
Na shledanou v prodejnách Hill's, a na zdraví!
25.3.2002, Redaktor: rebjonok
V roce 1920 založil Albín Hill v Brušperku u Ostravy likérku, která nesla jeho jméno, a která pod vedením svého zakladatele v mladém československém státě úspěšně vyráběla vlastní likéry a lihoviny. Pokračovatel rodu Radomil Hill se narodil v roce 1924. Jedinečný likérnický talent podpořil studiem na likérnické škole v Praze. V té době byly v Evropě pouze tři školy tohoto typu – v Paříži, Berlíně a Praze.
V roce 1947 založil Radomil Hill výrobnu ve Valašském Meziříčí. Firma výborně prosperovala, kromě konzumních lihovin a likérů vyráběla také speciality jako Hil´s Absinth, Radigast (bylinný likér pojmenovaný podle pohanského boha války), Rum Alpský 79,5% a Zubrovku (vodka, v jejíž láhvi se nachází stéblo trávy Zubrovka, které je ručně sbírané v polském regionu Bialowieza). Vzestup prosperující rodinné firmy zastavilo až znárodnění veškerého majetku a půdy v roce 1948. Albín Hill se se zánikem svého podniku nikdy nesmířil a krátce po něm jako šedesátiletý předčasně zemřel.
V roce 1950 odešel Radomil Hill s rodinou do vzdáleného Jindřichova Hradce, kde pracoval v jihočeské Frutě (státní monopolní podnik vyrábějící likéry). Vypracoval se z řidiče až do funkce obchodního náměstka, kde mohl konečně uplatnit svůj talent a schopnosti. Byl v té době pravděpodobně nejlepším likérníkem u nás. K jeho největším úspěchům patřilo zavedení gigantického kontinentuálního kvašení vín, průmyslová výroba vaječného likéru a především vytvoření slavné receptury "40% jindřichohradeckého rumu s lodičkou" – snad nejznámějšího alkoholického nápoje v tehdejším Československu.
Krátce po sametové revoluci, přesněji v roce 1990 zažádal Radomil Hill o navrácení zkonfiskovaného majetku a obnovil ztracenou výrobu Hill´s lihovin ve své vlastní likérce. Ikdyž měl k dispozici pouze 50 dubových sudů o objemu 50l, začal s láskou budovat likérnický provoz s velkým podílem ruční práce a klasickými technologickými postupy výroby likérů, lihovin a destilátů. Dnes je v portfoliu firmy více než 72 druhů likérů včetně proslulého a světu znova objeveného Hill´s Absinthu.
Zde jsou plné texty z etiket
cz66: Hill's Liguere; Tuzemský rum; 0,35 / 0,5 / 0,7 / 1 l ca 38% vol; HSN 1-11 ca 40% vol.; Jindřichův Hradec
cz67: Hill's Liguere; Jindřichův Hradec; Tuzemský rum; Trade mark 1920; 0,5 / 0,7 / 1 l 40% vol; HSN 1-11
cz68: Hill's Liguere; Jindřichův Hradec; Rum; Trade mark 1920; 0,5 / 0,7 / 1 L 40% vol; HSN 1-11; St. Černošice
cz365: Hill's Liguere; založeno 1920; Rum tuzemský; 40%; Jindř. Hradec; HSN 1-11; 0,5 / 0,7 / 1 l
cz73: Hill's Liguere; Czechoslovakia; Rum bílý; cca vol. 80%; Trade mark 1920
cz971: Hill's Liguere; Czechoslovakia; Rum červený; cca vol. 60%; Trade mark 1920
cz69: Hill's Liguere; založeno 1920; Rum alpský; 80% vol.; Jindřichův Hradec; HSN 1-11, 0,35 / 0,5 / 0,7 / 1 L
cz325: Hill's Liguere; Established 1920; Jindřichův Hradec; Rum alpský; Established 1920; Jindřichův Hradec; Produced and bottled in Czech Republic; 80% vol.; 50 ml; HSN 1
cz72: Hill's Liguere; Established 1920; Extra quality Liguere; HSN 4; Rum alpský; Produced and bottled in Czech Republic; 35/50/70/100 ml.; 80% volume; 8594018430093
cz326: Hill's Liguere; Established 1920; Jindřichův Hradec; Rum alpský; Extra Quality Liquere; 80% vol.; 70 cl; HSN 1; Produced and bottled in Czech Republic
cz70: Hill's Liguere; založeno 1920; Rum Sandokan; 60% vol.; Jindř. Hradec; HSN 1-11, 0,5 / 0,7 / 1 L
cz71: Hill's Liguere; Established 1920; Rum Sandokan; Produced and bottled in Czech Republic; 60% volume; 35/50/70/100 ml.; HSN 4
cz~72: Hill's Liguere; Tuzemský rum; 0,35 / 0,5 / 0,7 / 1 l ca 38% vol; HSN 1-11 ca 40% vol.; Jindřichův Hradec
cz~50: Hill's Liguere; Established 1920; Jindřichův Hradec; Rum Sandokan; Produced and bottled in Czech Republic; 60% volume; 35/50/70/100 ml.; HSN 4