Newport Distilling Company, Middletown, RI
Rumové etikety
Odkazy: |
Newport Distilling Company |
Historie
Firma byla založena roku 2007.
Jak v amerických koloniích na počátku 18. století rostl obchod s cukrem, tak rostla i výroba rumu. V koloniálních časech destilovali rum zejména v Newportu na Rhode Islandu. Roku 1769 bylo v Newportu v provozu dvaadvacet lihovarů a tím se etabloval jako hlavního město rumu. Použitím melasy blackstrap, destilačního kotle a místní vody vytvořili místní lihovary plný rum, který se těšil oblibě po celém světě.
Druhá polovina století se ukázala být pro průmysl mnohem obtížnější. Za prvé, zákon Sugar Act z roku 1764 zvýšil ceny cukru a melasy z Karibiku. Za druhé, Newport byl jedním z měst obsazených během revoluce Brity a proto mnoho podnikatelů vyrábějících a obchodujících rum uprchlo. Ke všemu na přelomu století se osadníci stěhovali na západ a začali vyrábět mnohem levnější kukuřičnou a ječnou whisky.
Roku 1817 zůstaly v Newportu pouze dvě palírny. Ekonomika, měnící se vkus a politická vřava si vzali svou daň a v roce 1842 zkrachoval John Whitehorne a tím skončil poslední lihovar v Newportu. Krátce poté byl v roce 1872 vypnut poslední lihovar na Rhode Islandu, lihovar John Dyer v Providence.
Pro 135 roků kdysi prosperující lihovarnictví Rhode Islandu spalo. Až v roce 2007 získala Newport Distilling Company první licenci od uzavření lihovaru Johna Dyera. Cílem je samozřejmě obnovit výrobu 250 let světově proslulého rumu. Používají stejnou melasu blackstrap, místní vodu a destilační kotel. Nově vzkříšený rum je nyní nazýván Thomas Tew.
Melasa blackstrap s vodou fermentuje v nádržích pivovaru blízko palírny. S využitím zásoby pivovarských zdravých kvasinek (stejně jako před třemi staletími) je vykvašená "zápara" připravena k destilaci. 105 galonů zápary projde první destilací v malém destilačním kotli. Několik dávek pak dá dohromady druhou a konečnou destilaci. Na rozdíl od neutrálního lihu, druhá destilace zachová lihovině chuť.
Hotová lihovina zrje v sudech z amerického dubu. Směs francouzského a amerického dubu uvnitř sudů rum dokončí. Před stáčením se rum ředí a filtruje. Nakonec se rum Thomas Tew stáčí do lahví, láhve se ručně ponoří do vosku a očíslují. Je to opravdu ručně vyráběná lihovina.
Zde jsou plné texty z etiket
us_270: Thomas Tew authentic pot still Rum; Newport, RI, USA; Hand Bottled by Newport Distilling company, Newport, RI; 42% Alc/Vol (84 Proof); 750 ml