Distillerie Zottos & Co., Alexandrie

  rumy z celého světa

Rhum Zottos
Rhum Zottos

Vystavuji zde 1 z 2 etiket mé sbírky. Ostatní etikety se liší pouze v drobnostech.


Historie

Státní Egyptian Vineyards Co. je dalším odleskem kosmopolitní minulosti. Ve svých slavných dnech vyráběla společnost většinu egyptského vína a lihovin. Dnes, kdy se firma zbavila produkce vína, zůstala jediným licencovaným výrobcem tvrdého alkoholu v Egyptě. A stejně jako Gianaclis a Al Ahram Beverages Co před ní, má i Egyptian Vineyards Co. dny pod křídly státu sečteny. V průběhu dvou let bude prodána soukromému investorovi. Podle Mohammeda Bakiera, manažer sektoru privatizace na Holding Co pro bydlení, cestovní ruch a film, to vypadá, že bude privatizována po částech.

Tato aktiva se skládají z podniku v Alexandrii: Destilační závod, jehož historie odráží egyptský experiment se socialismem. Původní podnik, jejíž budovy stále stojí, byl postaven v roce 1882, kdy byla Alexandria kosmopolitní centrem cizinců a soukromého podnikání. Majitelé byli Řek a používal značku Zottos. Stejně jako jeho ostatní výrobci - Bolanachi, Gianaclis a Cassimatis - i jeho osud on byl závislý na osudu města kolem něj. Když v roce 1963 přišlo znárodnění, majitelé se sbalili a odešli, stejně jako mnoho ostatních řeckých obyvatel Alexandrie.

Současný závod je směsí epoch. Nejstarší minulost se projevuje na etiketách, které stále nesou jména Zottos a Bolanachi (zařízení Bolanachi byla přesunuta do původního závodu Zottos v roce 1996.) Řádky sudů a kádí pro staření pochází z přednásirovské doby. Z nedávné minulosti pochází východoněmecké stáčecí stroje a kontinuální kolony ze 70. a 80. let Palírny z roku 1970 a 1980 jako museum mrtvé ekonomické ideologie. A nakonec přítomnost: Egyptští dělníci uprostřed rozpadajících se strojů vyrábí v centralizovaném státním systému, ve kterém si nikdo neváží zákazníků.

Lihovar se nachází podél prašné cesty v průmyslové části Alexandrie. Není snadné ho najít, závod svoji existenci nijak neinzeruje a ani vstup není označen.

Firma uvádí, že prodává 9 milionů lahví alkoholu ročně, celkem 3,5 milionu litrů. Roční tržby jsou LE 18 milionů, se ziskem ve výši LE 5 milionů.

Fermentace probíhá na nádvoří v deset metrů vysokých fermentačních nádobách. Výchozí surovinou je šťáva z cukrové třtiny a melasa (pro rum), hrozny (pro brandy) a další zemědělské produkty, jako např. ovocné šťávy.

V další fází je destilace. Na jedné straně továrny je obrovský kotel pro dávkovou destilaci pocházející z doby založení firmy. Na protilehlé straně vyrostli dvě 20m věže pro kontinuální destilaci zakoupené na klíč ve východním Německu v roce 1980.

Poté jde alkohol do stáčírny. Lahve pochází z jiné společnosti, Nasr lilZuggag, a etikety pochází z malé soukromé tiskárny v Alexandrii. Dominantou místnosti je obrovský stáčecí stroj z východního Německa. Stojí tiše v centru, zatímco pracovníci plní lahve ručně.

Poslední etapou procesu je skladování a expedice, obrovský sklad naplněný stohy kartonů s alkoholem připravených k odeslání do 'mokrých' gubernií. Změny jsou patrné na samotných kartonech: zatímco na starších jsou etikety Gianaclis, Bolanachi, Zottos nebo Cassimatis, nové mají jednoduché arabské označení: Egyptian Vineyards Co.



Zde jsou plné texty z etiket

eg1: D'Habitant; Zottos; Rhum; Produit de la canne a sucre; Distillerie Zottos & Co., Alexandrie


Hledání v textech na etiketách

(?) Rozšířený dotaz
Části slov (min 2 znaky) nebo celá slova Hledat celá slova místo částí slov (?)

Poslední úpravy: 9.11.2008 Vytvořil Petr Hloušek
Hlouškovi  
Petrovy rumové etikety

English Česky Deutsch/

TOPlist
Od roku 1997