Distillerie Zottos & Co., Alexandrie
Rumové etikety
Viz také: |
United Distillery Group / Al-Ahram Beverages Company |
Historie
Státní Egyptian Vineyards Co. je dalším odleskem kosmopolitní minulosti. Ve svých slavných dnech vyráběla společnost většinu egyptského vína a lihovin. Dnes, kdy se firma zbavila produkce vína, zůstala jediným licencovaným výrobcem tvrdého alkoholu v Egyptě. A stejně jako Gianaclis a Al Ahram Beverages Co před ní, má i Egyptian Vineyards Co. dny pod křídly státu sečteny. V průběhu dvou let bude prodána soukromému investorovi. Podle Mohammeda Bakiera, manažer sektoru privatizace na Holding Co pro bydlení, cestovní ruch a film, to vypadá, že bude privatizována po částech.
Tato aktiva se skládají z podniku v Alexandrii: Destilační závod, jehož historie odráží egyptský experiment se socialismem. Původní podnik, jejíž budovy stále stojí, byl postaven v roce 1882, kdy byla Alexandria kosmopolitní centrem cizinců a soukromého podnikání. Majitelé byli Řek a používal značku Zottos. Stejně jako jeho ostatní výrobci - Bolanachi, Gianaclis a Cassimatis - i jeho osud on byl závislý na osudu města kolem něj. Když v roce 1963 přišlo znárodnění, majitelé se sbalili a odešli, stejně jako mnoho ostatních řeckých obyvatel Alexandrie.
Současný závod je směsí epoch. Nejstarší minulost se projevuje na etiketách, které stále nesou jména Zottos a Bolanachi (zařízení Bolanachi byla přesunuta do původního závodu Zottos v roce 1996.) Řádky sudů a kádí pro staření pochází z přednásirovské doby. Z nedávné minulosti pochází východoněmecké stáčecí stroje a kontinuální kolony ze 70. a 80. let Palírny z roku 1970 a 1980 jako museum mrtvé ekonomické ideologie. A nakonec přítomnost: Egyptští dělníci uprostřed rozpadajících se strojů vyrábí v centralizovaném státním systému, ve kterém si nikdo neváží zákazníků.
Lihovar se nachází podél prašné cesty v průmyslové části Alexandrie. Není snadné ho najít, závod svoji existenci nijak neinzeruje a ani vstup není označen.
Firma uvádí, že prodává 9 milionů lahví alkoholu ročně, celkem 3,5 milionu litrů. Roční tržby jsou LE 18 milionů, se ziskem ve výši LE 5 milionů.
Fermentace probíhá na nádvoří v deset metrů vysokých fermentačních nádobách. Výchozí surovinou je šťáva z cukrové třtiny a melasa (pro rum), hrozny (pro brandy) a další zemědělské produkty, jako např. ovocné šťávy.
V další fází je destilace. Na jedné straně továrny je obrovský kotel pro dávkovou destilaci pocházející z doby založení firmy. Na protilehlé straně vyrostli dvě 20m věže pro kontinuální destilaci zakoupené na klíč ve východním Německu v roce 1980.
Poté jde alkohol do stáčírny. Lahve pochází z jiné společnosti, Nasr lilZuggag, a etikety pochází z malé soukromé tiskárny v Alexandrii. Dominantou místnosti je obrovský stáčecí stroj z východního Německa. Stojí tiše v centru, zatímco pracovníci plní lahve ručně.
Poslední etapou procesu je skladování a expedice, obrovský sklad naplněný stohy kartonů s alkoholem připravených k odeslání do 'mokrých' gubernií. Změny jsou patrné na samotných kartonech: zatímco na starších jsou etikety Gianaclis, Bolanachi, Zottos nebo Cassimatis, nové mají jednoduché arabské označení: Egyptian Vineyards Co.
Zde jsou plné texty z etiket
eg1: D'Habitant; Zottos; Rhum; Produit de la canne a sucre; Distillerie Zottos & Co., Alexandrie
eg2: Superieur; Zottos; Rhum; Produit de la canne a sucre; Distillerie Zottos & Co., Alexandrie