Barbados

Následuje seznam firem, jejichž rumové etikety mám ve své sbírce. Etikety jsou z láhví ve kterých byl rum (rhum, ron), cachaça, arak (arack) aguardente či aguardiente de cana.
 
compFlt
Alleyne Arthur & Hunte Ltd., Bridgetown (2)
M.E.R. Bourne (0)
Deleon Importers Ltd (1)
Martin Doorly & Co. Ltd., Brighton (7)
Foursquare Distillery, St. Philip / R.L. Seale & Co. Ltd. (72)
J. N. Goddard & Sons Limited (1)
Hanschell Inniss Ltd., Fontabelle (69)
Huncol Ltd. (1)
Johnson & Redman, Bridgetown (9)
J. B. Leslie & Co. Ltd. (1)
Mount Gay Distilleries Ltd, St. Michael (66)
Mount Gilboa Distillery (2)
Mount Hope Distillery (1)
Old Havana (2)
Old Pacas Rum Corporation, Bridgetown (10)
Bethell Robertson & Co. Ltd (1)
R.L. Seale & Co. Ltd., Christ Church (63)
St. Nicholas Abbey, Cherry Tree Hill (5)
Twelve Islands Shipping Co Inc, Brighton (10)
West Indies Rum Distillery Ltd., Brighton (24)

Mísí se jak rum z destilačního kotle, tak i z kontinuální destilace. Spíše se používá rum z třtinové šťávy než z melasy. Jemný rum, středně plný rum i rum s příchutí. Mount Gay je nejznámější značkou. Pravděpodobně je to nejstarší značka rumu na světě, je z roku 1663. Jako první uviděli komerční potenciál rum britští plantážníci. V roce 1670 zasadil kapitán Price cukrovou třtinu na ploše 175 akrů poté, když plíseň zničila celou úrodu kakaových bobů. O 70 roků později, v roce 1741, jeho vnuk již vyráběl 3.000 galonů rumu ročně. V roce 1776, v době americké revoluce, se vyrábělo téměř 16.000 galonů a to představovalo asi 14 % příjmů jeho hospodářství (zbytek pocházel z cukru). Na londýnském trhu byl znám jako "Barbadoská voda" a společně s jamajským rumem byl ceněn více než ostatní rumy (v 18. století). Všechny Barbadoské rumy byly destilované v destilačním kotle. To platilo až do roku 1926, kdy byl instalován první kontinuální destilační přístroj.


Barbadosští producenti dávali vždy přednost rumu z destilačního kotle pro jeho pevnost a hloubku chuti. Tři dnes pracující lihovary - Mount Gay, West Indies Rum Distillery (WIRD) a Foursquare - mají destilační kotle. WIRD používá pro výrobu těžkých rumů starou destilační kolonu, zatímco Foursquare dociluje téhož za pomocí dvoustupňové kolony.

[Zdroj: Dave Broom, Jason Lowe: Rum, 2003, p. 92]

V první polovině 17. století se angličtiné opouštějící svou vlast usazovali v USA nebo v Karibiku. Bohatství Barbadosu pocházelo z obchodu s otroky, rumem a tabákem.

Prakticky vše, co na Barbadosu rostlo, se destilovalo, ale alkohol z cukrové třtiny nebyl v té době moc populární. Považoval se za pití pro místní (a tedy špatné pití), kolonisté neměli rádi jeho silnou chuť. Rum byl známý po jménem Devil killer a na Barbadosu jako Rumbullion. Kolonisté na Barbadosu byl první, kdo se snažil zlepšit destilaci a odstranit nečistoty. Dodnes zůstali v provozu jen tři lihovary a zejména v Rockney Still můžete najít jeden z mála destilačních kotlů.

Lihovar Roskley byl dávno uzavřen a destilační přístroje převezli do Blackrocku, sídla West Indian Rum Refinery. V Blackrocku sídlí i Mount Gay a RF. Seale se zbývajícími třemi destilačními kotli. Stejně jako v jiných zemích, třeba v Guyaně, je původ rumu označován jménem destilačniho kotle bez ohledu na to, kde se momentálně nachází. Staré zařízení, smontované ze tří různých strojů, nadále destiluje alkohol a dává rumu charakteristickou voní.

[Zdroj: R2M, cit. 2010]


100 Best Things to do in Barbados (2018)

Tento web používá cookies k zajištění co nejlepšího zážitku na našem webu. Zásady cookies