Dominika
Seekwee: Malý cukrovar drobných zemědělců, sedláků. Slovo pochází z francouzského sucrier, cukrovar. Tyto malé seekwee se vyskytovaly po celé Dominice. Skládaly se z drtičky, obvykle poháněné dobytkem, které se říkalo moulin (mlýn); dále z kaskády tří kotlů neboli taeches, nebo také cappas, ve kterých vařili šťávu z cukrové třtiny, dokud nezkrystalizovala. Když získaly v místním zemědělství důležitost limetky, seekwee se snadno přizpůsobily drcení limetek a v taeches vařili šťávu dokud nezkoncentrovala. V 60. létech 20. století se většina z nich přestala se používat. Poslední seekwee se vrátily ke zpracování cukrové třtiny pro nelegální výrobu rumu, ale hurikán David (1979) je všechny zničil.
Tafia: Starý francouzský název pro zkvašenou třtinovou šťávu používanou při výrobě rumu. Barva je mírně zakalená hnědá. V kopcích za Capuchinem protéká řeka Taffia River, a její voda má barvu tafie. Protéká totiž vulkanickými hlínami, které jsou součástí kráteru sopky Morne Aux Diable v oblasti zvané Soufriere. Stará detailní mapa ostrova od Thomase Jefferyse z roku 1768 uvádí řeku jako "Taffia neboli Rum River". Taffia River je zdrojem vody pro Capuchin a končí v kaskádách vodopádu padajícího přes útes přímo do moře. Cesta vedoucí z Capuchinu do Pennville překračuje řeku v blízkosti Seaman Estate.
Tyne: Parník RMS Tyne operoval mezi Leeward Islands a pobřežím Dominiky od dubna 1891 přibližně do roku 1906. Byl objednán společností Royal Mail Steamship Company a byl dotován vládou Leeward Islands, jejichž členem byla tehdy i Dominika. Jeho pravidelný meziostrovní jízdní řád značně usnadnil pohyb pracovních sil a produkce mezi ostrovy. Vozil poštu, zboží a cestující na Dominiku i kolem celého ostrova. Kotvil v místech jako Rosalie, Saint Sauveur, Marigot, Woodford Hill a Portsmouth, aby se produkty jako např. kakao, limetková šťáva a rum mohly odesílat dále z přístavu v Roseau. Sloužil až do nahrazení parníkem RMS Yare vyhrazeným pouze pro dominickou pobřežní službu.
Wabio: Jedno ze slov označujících nelegálně vyrobený rum, známý i pod označením mountain dew nebo také zaid. Vylisovaná šťáva z cukrové třtiny se nechá vykvasit a destiluje se v jednoduchém zařízení sestávajícím se z trubek, hrnců a skleněných demižonů. Výsledný surový rum se prodává a pije bez zaplacení daně požadované zákonem.