Usine de Lamirande, Matoury

  rum z Francouzské Guyany od 889 Kč

Historie

V roce 1924 ministr kolonií Léon Perrier přidělil Guyaně kvótu 150 hektolitrů rumu. Eugene Gober (starosta města Cayenne), Jean-Charles Chanel (guvernér Guyany jmenovaný roku 1924) a Eugene Lautier (poslanec za Guyanu zvolený roku 1924) předvídali možnost získat prostřednictvím rumu bohatství a rozhodli se společně vytvořit centrální třtinové plantáže. Roku 1925 získali půdu v Lamirande (od bavlnářské společnosti Gober) a veškerou půdu osázeli třtinou. V roce 1926 přinutil tlak vládu zvýšit kvótu: získali 700 hektolitrů. V roce 1927 postavili lihovar a založili společnost Comptoirs Généraux Guyanais. 4. ledna 1929 lihovar otevřeli; v roce 1935 zastavili výrobu cukru. Tváří v tvář poklesu cen cukru a rumu v roce 1934 si vzali úvěr od Banque de Guyane. V roce 1940 banka požadovala okamžité splacení úvěru. Banka převzala lihovar v roce 1942 a pronajala jej na 6 let bývalému manageru G. Voluminiemu. Poté firmu koupil jejich přímý konkurent George Provost a provozoval ji až do roku 1970.

[Zdroj: Ministère de la culture, cit. 2005]


Galerie obrázků

Tento web používá cookies k zajištění co nejlepšího zážitku na našem webu. Zásady cookies