Ekvádor
Ecuadorian National Standards Institute (I.N.E.N) definuje ve vyhlášce Standard 363 (1992-07):
(a) Rum (Ron):
Tento produkt se získává výhradně ze surovin pocházejících z cukrové třtiny,
které byly fermentované a destilované a lihovina následně zrála po dobu alespoň jednoho roku v dubových sudech o objemu nejvýše 700 litrů,
takovým způsobem, že konečný produkt má vůni a chuť charakteristickou pro rum.
(b) Zralý rum (Ron anejo):
Rum, který zrál nejméně 3 roky.
(c) Extra zralý rum (Ron extra anejo):
Rum, který zrál nejméně 5 let.
(d) Průměrné stáří:
Při míchání rumů různého stáří se průměrné stáří vypočítá z objemů a obsahu alkoholu v každé ze složek směsi.
(e) Přídavek neutrálního alkoholu:
Rektifikovaný třtinový alkohol může být do rumu přidán za předpokladu,
že vypočtené průměrné stáří této směsí není menší než 6 měsíců,
2 roky u zralého rumu a 4 roky u extra zralého rumu.
(f) Není dovoleno přidávat umělá sladidla, barviva (jiných než z cukrové třtiny vyrobeného karamelu), přírodní nebo umělé esence, které by upravovali organoleptické vlastnosti, ani umělé přípravky.
(g) Voda použitá k ředění rumu by měla být pitná a v souladu s normou Ekvádoru 1108. Voda může být destilovaná, deionizovaná nebo demineralizovaná.