Réunion
Produkce rumu na Réunionu v letech 1996 až 2001 je na tomto grafu. Je na něm jak produkce tmavého rumu, tak i bílého.
První zprávy o existenci destilačních kotlů na ostrově pocházejí z roku 1704. Destilovala se fermentovaná třtinová šťáva (tzv. fangourin) a výslednému produktu se říkalo arack, arak, guildive, tafia nebo rum.
Od roku 1833 až do poloviny století se výroba rumu výroba rumu výrazně zvýšila, až na 1.355 milionu litrů. Ve druhé polovině 19. století se výroba stabiliuuje na produkci kolem 2 mil. litrů ve 40 lihovarech. Export byl téměř výhradně do metropolitní Francie.
Až do roku 1921 nebyl název rum nijak upraven. Až v tomto roce definovala legislativa rum jako "lihovina vzniklá destilací kvasu výhradně z melasy nebo šťávy z cukrové třtiny.
V roce 1922 Francie zavedla kvóty pro dovoz rumu z kolonií do metropole. Naproti tomu během první světové války se prudce zvýšila potřeba alkoholu a stát podporoval stavbu lihovarů v koloniích. To mělo za následek kolaps trhu s alkoholem v roce 1920 a těžkou krizi pro výrobce na ostrovech.
Koncem 60. let se lokální spotřeba zvyšovala o 20 000 hl čistého alkoholu ročně.
Rum v té době prodávaly lihovary buď velkoobchodníkům nebo do celních skladů, odku jej kupovali obchodníci.
V roce 1972 se výrobci rumu spojili a založili společnost GIE Rhum Réunion která se zabývá distribucí rumu.