New Yarmouth Sugar Estate, Clarendon

Jamajka

  jamajský rum od 55 Kč

Historie

Podle Jamaica Almanac z roku 1817 vlastnil New Yarmouth Sugar Estate 220 otroků a 203 kusů skotu. V roce 1831 vlastnili 236 otroků. V roce 1838 tu pracovalo 186 učňů. V Jamaica Almanac z roku 1845 je uvedeno, že měl statek reported rozlohu 852 acrů.

Velký cukrovar byl poháněn mohutným větrným mlýnem s kamennou věží. Dodnes lze nalést ruiny cukrovaru, kamenná věž větrného mlýna slouží jako vodárna.


Wray a Nephew nyní obhospodařují téměř 4500 hektarů a dva lihovary. Jeden je Appleton, druhý New Yarmouth ve farnosti Clarendon, kde destilují Wray & Nephew Overproof Rum a další značky jako Coruba, Conquering Lion, Charly’s JB nebo Edwin Charley.

[Zdroj: Single Cask Rum, cit. 2019]

Obsah esterů v rumu

Jamajské palírny produkují často 'těžké' rumy s vysokým obsahem esterů, které propůjčují rumu velmi výraznou chuť.

Množství esterů se vyjadřuje v mg/l čistého lihu (mg/l aa) nebo v g/l čistého lihu (g/hl aa). Jamajské zákony omezují obsah esterů na 1600 mg/laa. Rumy s nejvyšším obsahem esterů byvají často rumy bílé a používají se spíše jako koření pro cukrářské výrobky a sladkosti všeho druhu nebo do míchaných nápojů.

Následující tabulka obsahuje značení obsahu esterů v rumu z palírny New Yarmouth v mg/l čistého alkoholu. Značení se ovšem časem měnilo, takže tabulka je spíše orientační.

Označení mg/l
NYE/P 95-150
NYE/W 150-250
NYE/CR 250-350
NYE/HM 500-700
NYE/RR 900-1000
NYE/WM 1300-1400
NYE/WK 1500-1600
[Zdroj: Cocktail Wonk, cit. 2019]


Tento web používá cookies k zajištění co nejlepšího zážitku na našem webu. Zásady cookies