New Yarmouth Sugar Estate, Clarendon
jamajský rum od 55 Kč |
Viz také: |
Charley Finzi Long Pond Distillery, Trelawny Rum Company (Jamaica) Ltd. Wray |
Historie
Podle Jamaica Almanac z roku 1817 vlastnil New Yarmouth Sugar Estate 220 otroků a 203 kusů skotu. V roce 1831 vlastnili 236 otroků. V roce 1838 tu pracovalo 186 učňů. V Jamaica Almanac z roku 1845 je uvedeno, že měl statek reported rozlohu 852 acrů.
Velký cukrovar byl poháněn mohutným větrným mlýnem s kamennou věží. Dodnes lze nalést ruiny cukrovaru, kamenná věž větrného mlýna slouží jako vodárna.
Wray a Nephew nyní obhospodařují téměř 4500 hektarů a dva lihovary. Jeden je Appleton, druhý New Yarmouth ve farnosti Clarendon, kde destilují Wray & Nephew Overproof Rum a další značky jako Coruba, Conquering Lion, Charly’s JB nebo Edwin Charley.
Obsah esterů v rumu
Jamajské palírny produkují často 'těžké' rumy s vysokým obsahem esterů, které propůjčují rumu velmi výraznou chuť.
Množství esterů se vyjadřuje v mg/l čistého lihu (mg/l aa) nebo v g/l čistého lihu (g/hl aa). Jamajské zákony omezují obsah esterů na 1600 mg/laa. Rumy s nejvyšším obsahem esterů byvají často rumy bílé a používají se spíše jako koření pro cukrářské výrobky a sladkosti všeho druhu nebo do míchaných nápojů.
Následující tabulka obsahuje značení obsahu esterů v rumu z palírny New Yarmouth v mg/l čistého alkoholu. Značení se ovšem časem měnilo, takže tabulka je spíše orientační.
Označení | mg/l | NYE/P | 95-150 |
NYE/W | 150-250 |
NYE/CR | 250-350 |
NYE/HM | 500-700 |
NYE/RR | 900-1000 |
NYE/WM | 1300-1400 |
NYE/WK | 1500-1600 |