Následuje seznam firem, jejichž rumové etikety mám ve své sbírce. Etikety jsou z láhví ve kterých byl rum (rhum, ron), cachaça, arak (arack) aguardente či aguardiente de cana.:

Robert Allen, Wolverhampton (1)
James Andrew & Co, Kingston (1)
Don The Beachcomber (1)
Bonded Warehouses (2)
J. Booker Rum Merchants Ltd (1)
Geo. Eustace Burke & Bros. Ltd. (3)
L.-F. Campredon (1)
Edwin Charley (Jamaica) Ltd. (6)
Edward Clark & Co. Ltd., Kingston (1)
Cloverman & Co (1)
Edwards & Co, Kingston (2)
Estate Industries Limited (1)
Daniel Finzi & Co. (Suc.) Ltd. (4)
Goodridge and Wood, Kingston (1)
Hampden Sugar Estate (3)
Henry & Co, St. Elisabeth (1)
Grange Hill Products Co., Kingston (6)
Imperial Spirits Ltd, Kingston (2)
Karbyl & Sons (1)
J. E. Kerr & Co. LTD. (0)
A. Kinckerbrocker (1)
Lascellos Wines & Spirits (1)
K.R.B. Lea & Co. (1)
Long Pond Distillery (4)
J. Maretta (1)
Fr. Marino (4)
Monymusk Distillery, Kingston (6)
The Morant Liquor Company (2)
Captain Morgan Rum Distillers (Jamaica) Ltd. (3)
Fred L. Myers's & Son Ltd. (8)
National Rums of Jamaica Limited (0)
National Rums of Jamaica, Ltd., Kingston (4)
Other (3)
W.O. Patrick & Co, Kingston (1)
Rum Company (Jamaica) Ltd. (27)
Dr. Ian Sangster & Co. Ltd. (7)
Habitation St. Louis (2)
Sugar Mills Limited, Kingston (6)
The Caribbean Rum Shippers Ltd, Kingston (6)
TTL Rum Bottlers Ltd, Kingston (2)
Worthy Park Estate, Ewarton (4)
J. Wray & Nephew Ltd. (48)
 

  jamajský rum od 279 Kč


V roce 1893 se na Jamajce pěstovala cukrová třtina celkem na 31,555 akrů půdy. Přibložně 88% z toho patřilo cukrovarům provozujícím své vlastní mlýny a lihovary. Celkem bylo na ostroveě 148 lihovarů. Ačkoliv došlo od té doby k dramatickému snížení počtu plantáží a lihovarů, produkce rumu stále rostla.

Některé údaje o produkci lihovarů jamajských farností
Farnost 1893 1901 1912 1922 1936 1948
  Lih. Galonů Lih. Galonů Lih. Galonů Lih. Galonů Lih. Galonů Lih. Galonů
St Andrew 1 10500 1 7392 - - - - - - - -
St Thomas 10 102648 4 56868 2 41496 4 109526 2 65750 2 295953
St Mary 4 35280 - - - - - - 1 31240 1  
St Ann 8 76839 3 57372 2 32844 3 6270 2 39369 2 52327
Trelawny 26 245574 24 215948 18 129234 9 204242 4 85330 3 165678
St James 25 154308 20 90216 8 57540 7 86886 4 64982 4 168558
Hanover 16 105672 15 99540 7 60312 2 63570 1 15225 1 31447
Westmoreland 23 363972 21 356496 15 304164 8 285588 7 225264 1 449264
St Elizabeth 6 48720 4 35028 2 43848 3 54618 2 71148 2 186794
Clarendon 17 253008 13 288120 9 168420 7 258937 3 174488 4 801032
St Catherine 12 219744 5 75684 3 33600 5 303042 3 183869 5 813293
Manchester - - - - 1 5040 - - - - - -
Celkem 148 1616265 110 1282664 67 876498 48 1372679 29 956665 25 2964346


Jamajský Zákon o spotřebních daních č. 73 1941 definuje rum jako "destilát výhradně z cukrové třtiny, třtinové melasy nebo z odpadu z cukrové třtiny, o koncentraci alkoholu nepřesahující 150% proof."


"Uvažuji o rumu s vysokým obsahem esterů jako o rumovém koncentrátu," řekl mi Ben Cross z Main Rum Company. A pokračoval ve vysvětlování, že jej vytvořil v Vale Royal Distillery na počátku dvacátého století chemik jamajské vlády Dr. H. Cousins​​ jako způsob, jak udržet jamajský obchodu rumem s Německem. Německá vláda uvalila ad valorem daně na rum s cílem chránit svůj domácí lihovarnický průmysl. Řešení Dr. Cousinse spočívalo ve výrobě ultra koncentrovaného rumu. Když se pak přidal v Německu vyrobený neutrální alkohol, vznikl nápoje známý jako Rumverschnitt.

Proces začíná velmi dlouhým kvašením, které může trvat něco mezi pěti dny a dvě týdeny. Protahování fermentace má za následek kyselou záparu obsahující asi 500 esterů.

[Zdroj: Dave Broom, Jason Lowe: Rum, 2003, p. 44]

Průmysl na Jamajce a Barbadosu se rozvíjel pod britským vlivem. A.C. Barnes popisuje v Sugar Cane z roku 1964 destilaci v 19. století: "Úspěšnost procesu destilace závisela na lihovarníkovi, na jeho zkušenosti a dovednosti, schopnosti obejít se bez pomoci jakéhokoli vědeckého poznání nebo chemické kontroly. Netoleroval žádné zásahy, velmi podezřele se díval na jakýkoliv pokus o inovace a žárlivě střežil tajemství svých záhadných postupů. Zkušenosti předával velmi neochotně a ještě jenom vybranému učni, který zaplatil značnou odměnu za možnost dozvědět se něco o složitosti provozu lihovaru. Pokud bylo kvašení příliš pomalé, byl schopen do provinivšího se sudu hodit mrtvé zvíře nebo velký kus masa nebo cokoliv jiného."

Nejlepší jamajské lihovary převzali na konci 19. století Barbadosané jako zdroj velmi kvalitního rumu. V té době se výroba cukru na Jamajce stala vedlejším produktem výroby rumu, nikoli naopak, jak bylo typické. V roce 1945 kanaďan Seagram založil Captain Morgan Rum Distillers. Začali jako mixér, ale nakonec koupili cukrovar a lihovar Long Pond.

[Zdroj: Home Distillation of Alcohol, cit. 2003]

Spirits Pool Association Ltd. byla založena v roce 1932 na podporu zájmů jamajských výrobců rumu. Sdružení je ve vlastnictví všech lihovarů. Patří mezi ně Appleton, sídlící v údolí Nassau v St Elizabeth a New Yarmouth v rovinách Clarendon. Oba lihovary vlastní a provozuje společnost Wray & Nephew.

Long Pond v Trelawny a Clarendon Distillers na Vere Plains jsou vlastněny a provozovány vládou Jamajky prostřednictvím National Rums. Hampden, nejtradičnější ze všech lihovarů, také stojí v Trelawny a je schopen vyrábět rumy s více než 2500 esterů.

Jamajka vyrábí již od 17. století rumy tradičně v destilačních kotlech. Používá i moderní destilační zařízení, lehké destilační kolony.

Jamajka vyrábí nejširší paletu rumů na světě, od velmi lehkých nízkoesterových rumů, až po těžké tradiční kontinentální rumy. Jamajské lihovary mají kapacitu až 50 milionů litrů rumu ročně.

[Zdroj: Spirits Pool Association Ltd., cit. 2004]


[ The Weather Channel] [ www.odci.gov ]

Hledání v textech na etiketách

(?) Rozšířený dotaz
Části slov (min 2 znaky) nebo celá slova Hledat celá slova místo částí slov (?)

Poslední úpravy: 14.11.2019 Vytvořil Petr Hloušek
Hlouškovi  
Petrovy rumové etikety

English Česky Deutsch/

TOPlist
Od roku 1997