Portoriko
Následuje seznam firem, jejichž rumové etikety mám ve své sbírce. Etikety jsou z láhví ve kterých byl rum (rhum, ron), cachaça, arak (arack) aguardente či aguardiente de cana.
Šťastné Portoriko bylo domovem Rafaela Arroyo, jedné z velkých postav v výroby rumu, který v roce 1936 vydal první skutečně vědeckou studii o výrobě rumu. Jeho výzkumy přerušila druhá světová válka, ale poté se jeho práce stala důležitější než kdy jindy a stále je považována za základní publikaci pro palírny rumu. V roce 1953 založili Planta Piloto de Ron s cílem prozkoumat každý aspekt procesu výroby rumu a předávat zdarma informace každému lihovaru, který o to projeví zájem. Výsledek: vytvořen rum lehčího stylu, který dominuje světu. Dnes se vyrábí v Portoriku 35 milionů litrů rumu ročně, z čehož většinu vyváží do Ameriky.
[Zdroj: Dave Broom, Jason Lowe: Rum, 2003, s. 77]
Více než 80 % rumu konzumovaného v USA je vyrobeno v Portoriku.
[Zdroj: Colonial Wines & Spirits, cit. 2004]